Bio-Omega 3 Natural

Olej rybny Kwas foliowy Kwasy tłuszczowe omega-3 Witaminy Pharma Nord Sp z o.o.
kaps. 60 szt.
SD 100%
28,51

Działanie i zastosowanie

Osoby, które spożywają dużo ryb, mają zdrowsze serce. Do niedawna stanowiło to dla naukowców nie lada zagadkę, lecz udało im się znaleźć wyjaśnienie: to kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w tłuszczu rybim ochraniają nasz układ sercowo-naczyniowy i zapobiegają zatykaniu się tętnic. Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca, dlatego naukowcy zalecają częste spożywanie tłustych ryb morskich (np. łosoś, makrela, sardynka), bo zawierają ich niemało. Twierdzą, że dzięki wzbogaceniu diety w kwasy omega-3, które chronią nasze tętnice, w przyszłości będzie o wiele mniej chorób sercowo-naczyniowych, zawałów. Związki te mogą pomóc w łagodzeniu dolegliwości towarzyszących depresji, zapewniają lepszą i dłuższą sprawność mózgu (osoby po 63. roku życia, które spożywają dużo kwasów są o 40% mniej na nią narażone) oraz zapobiegać nowotworom. Przeprowadzone badania w Finlandii i USA wykazały, że u osób z wysokim poziomem dwóch odmian omega-3 (EPA DHA) we krwi ryzyko śmierci z powodu zawału serca jest niższe o 50-65% w porównaniu z ludźmi, którym brakuje tych kwasów. Omega-3 zapewniają bowiem prawidłowy rytm serca. Zapobiegają nagłym, nieregularnym skurczom mięśnia sercowego, które w przypadku zawału są zagrożeniem dla życia. Kwasy omega-3 mają również działanie antyagregacyjne, czyli zapobiegają tworzeniu się zatorów. Jednocześnie obniżają ciśnienie krwi, eliminują procesy zapalne w tętnicach i nie dopuszczają do ich stwardnienia, a w konsekwencji - do miażdżycy. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL), a eliminują zły (LDL). Kwasy te mają korzystny wpływ na mózg. Poprawiają jego ukrwienie i usprawniają przepływ bodźców nerwowych. Wpływają korzystnie na rozwój płodu, zapobiegają przedwczesnym porodom, warunkują odpowiednią wagę noworodków. Dostarczane do organizmu noworodka wraz z mlekiem matki wpływają korzystnie na rozwój dziecka i jego inteligencję. Osoby, które jedzą dużo ryb, w starszym wieku mają sprawniejszy mózg i rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera. Uważa się także, że rybi tłuszcz zwiększa uwalnianie serotoniny, co prowadzi do poprawy nastroju i działa antydepresyjnie. Wyniki badań laboratoryjnych wykazały, że omega-3 hamują wzrost komórek nowotworowych. Wiele wskazuje również na to, że kobiety spożywające dużo ryb, są mniej narażone na raka piersi, okrężnicy oraz macicy. Uważa się też, że dieta bogata w kwasy omega-3 łagodzi bóle i sztywność stawów towarzyszące chorobie reumatycznej. Zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę i otyłość.

Skład

1 kaps. zawiera: 1 μg wit. B12 (100 % RDA), 100 μg kwasu foliowego (50 % RDA), i 1000 mg oleju rybiego w tym: 333 mg omega-3 nienasycone kwasy tłuszczowe: 190 mg EPA i 110 mg DHA.

Bezpieczeństwo stosowania

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia. Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Sposób stosowania

1-4 kaps. dziennie. Dzieci powyżej 4 roku życia: 1-2 kaps. dziennie.

ICD10:

Brak informacji o ICD10

ATC:

Brak informacji o ATC

Ostrzeżenia specjalne:

Alkohol

Nie należy spożywać alkoholu podczas stosowania leku. Alkohol może oddziaływać na wchłanianie leku, wiązanie z białkami krwi i jego dystrybucję w ustroju także metabolizm i wydalanie. W przypadku jednych leków może dojść do wzmocnienia, w przypadku innych do zahamowania ich działania. Wpływ alkoholu na ten sam lek może być inny w przypadku sporadycznego, a inny w przypadku przewlekłego picia.

A

Lek należy zażywać bez pokarmu (co najmniej 1 h przed jedzeniem lub najwcześniej 2 h po posiłku).

B

Lek powinien być zażywany w czasie jedzenia lub tuż po posiłku.

Decyzje GIF