Działanie i zastosowanie
Błonnik pokarmowy jest składnikiem roślin, nie dostarcza kalorii i przechodzi przez układ pokarmowy praktycznie niestrawiony. Codziennie powinniśmy dostarczać organizmowi 25-30 g błonnika zawartego w produktach pełnoziarnistych, warzywach i owocach. Nawyki żywieniowe w krajach rozwiniętych uległy znacznej zmianie w XIX wieku. Ponad 100 lata temu bogate w błonnik produkty ziarniste, owoce i warzywa stanowiły główną część codziennych posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu żywieniowego, zawartość błonnika w produktach spożywczych znacznie zmalała. Spora część obecnej diety składa się z żywności przetworzonej, zawierającej bardzo małe lub praktycznie zerowe ilości błonnika. Zdaniem specjalistów ds. żywienia, niedobór błonnika odpowiada za sporą choroby mieszkańców krajów rozwiniętych. Błonnik to pomoc dla odchudzających się, gdyż odgrywa niezwykle ważną rolę w trawieniu i wspomaga pracę przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i likwiduje wszelkie kłopoty z trawieniem. Odpowiednie dawki błonnika pomagają także w odchudzaniu. Błonnik pęcznieje w żołądku, wchłaniając wodę, dzięki temu pojawia się uczucie sytości.
Skład
525 mg naturalnego błonnika. Każda tabletka składa się 4 najważniejszych rodzajów błonnika, a mianowicie: celulozy (23%), hemicelulozy (48%), ligniny (4%) i pektyny (25%).
Sposób stosowania
Od 4 tabletek dziennie, stopniowe zwiększanie o kolejne 2 tabletki dziennie, aż do maksymalnie 12 tabletek dziennie na 30 min. przed posiłkiem. W czasie przyjmowania tabletek z błonnikiem należy pić duże ilości wody, ponieważ błonnik absorbując wodę pęcznieje.
Bezpieczeństwo stosowania
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia. Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.