Wskazania
Produkt przeznaczony jest do postępowania dietetycznego w okresie antybiotykoterapii oraz przez 2-3 tyg. po zaprzestaniu stosowania antybiotyków, a także w celu wspomagania flory bakteryjnej jelit, w podróży ze zmianą strefy klimatycznej, kiedy w przewodzie pokarmowym dochodzi do zmian w składzie mikroflory.
Dawkowanie
Produkt przeznaczony do stosowania u noworodków, niemowląt, dzieci. 5 kropli dziennie. Stosowanie produktu u noworodków według indywidualnych zaleceń lekarza.
Uwagi
Produkt jest dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego. Należy go przyjmować pod nadzorem lekarza. Produkt jest przeznaczony dla noworodków, niemowląt i dzieci. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Preparat nie zawiera laktozy, to również produkt bezglutenowy i może być podawany osobom, które nie tolerują tych składników. Białko obecne w produkcie pochodzi z bakterii Lactobacillus rhamnosus GG oraz wykorzystania przy ich produkcji pochodnej kazeiny (białka mleka). Produkt jest w postaci zawiesiny, dlatego przed każdym użyciem należy kilkakrotnie, energicznie wstrząsnąć zakręconą fiolką w celu uzyskania jednorodnej zawiesiny. Po wstrząśnięciu pojawi się naturalne zmętnienie. Produkt należy stosować w trakcie posiłków. Krople można podawać bezpośrednio do jamy ustnej lub rozpuścić w zimnym lub ciepłym płynie (np. woda, mleko, sok owocowy) o temperaturze maks. 37°C. W przypadku niemowląt karmionych piersią, krople można podawać w ściągniętym mleku matki.
Ostrzeżenia specjalne / Środki ostrożności
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia. Nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik produktu.
Działanie
Preparat jest produktem w postaci zawiesiny doustnej. Zawiera szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG o działaniu korzystnym dla zdrowia, zawarty w formie mikrokapsułek, otrzymywanych dzięki nowoczesnej technologii mikroenkapsulacji.
Skład
5 kropli (1 porcja) zawiera 1 mld (1x109 CFU) bakterii kwasu mlekowego zawierające Lactobacillus rhamnosus GG.