Wskazania
Do regulacji diety dla dzieci i dorosłych z wrodzonym nieprawidłowym metabolizmem fenyloalaniny, w tym z fenyloketonurią.
Dawkowanie
Zgodnie z zapotrzebowaniem białkowym i tolerancją fenyloalaniny.
Uwagi
Sporządzanie roztworu: należy dodać 7 pełnych miarek (miarka dołączona do puszki), czyli 104 g Phenyl–Free 2HP do 414 ml ciepłej (o temperaturze 40°C) wody, aby powstało 473 ml płynu. Całość dobrze wymieszać. Gotowy napój natychmiast spożyć lub przykryć i umieścić w lodówce. Spożyć w ciągu 48 h.
Przeciwwskazania
Nie podawać osobom bez fenyloketonurii.
Ostrzeżenia specjalne / Środki ostrożności
Nie może stanowić jedynego źródła pożywienia. Niezbędne jest zapewnienie wystarczającej ilości fenyloalaniny jako czynnika wspomagającego wzrost, korzystając w tym celu z odpowiednich rodzajów pożywienia zawierającego ten aminokwas. Należy starannie i w sposób ciągły nadzorować podawanie Phenyl Free 2HP z innym pożywieniem i, w oparciu o odpowiednio często wykonywane badania krwi (stężenie fenyloalaniny i tyrozyny), korygować dietę. Tylko do podawania drogą pokarmową. Nie podawać dożylnie.
Ciąża i laktacja
Wskazany w leczeniu pacjentek z fenyloketonurią w okresie ciąży. Ilość i sposób podawania preparatu ustala lekarz.
Działanie
Preparat białkozastępczy pozbawiony fenyloalaniny.
Skład
W 100 g proszku znajduje się: równoważnik białka w postaci aminokwasów bez fenyloalaniny 40 g, węglowodany (sacharoza i polimery glukozy) 44 g, tłuszcze (oleje roślinne) 6,3 g, witaminy (588 µg RE wit. A, 1,57 mg wit. B1, 1,29 mg wit. B2, 1,29 mg wit. B6, 3,1 µg wit. B12, 29 mg NE niacyny, 6,3 mg kwasu pantotenowego, 470 µg kwasu foliowego, 63 µg biotyny, 9,8 µg wit. D3, 7,9 mg wit. E, 63 mg wit. C, 39 µg wit. K), składniki mineralne (980 mg wapnia, 980 mg fosforu, 410 mg sodu, 1180 mg potasu, 980 mg chloru, 290 mg magnezu, 15,7 mg żelaza, 15,7 mg cynku, 1,57 mg miedzi, 1,57 mg manganu, 63 µg jodu, 39 µg selenu, 51 µg chromu, 51 µg molibdenu), oraz 67 mg choliny, 63 mg inozytolu, 63 mg tauryny, 35 mg karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 1632 kJ (390 kcal).