Wskazania
Czopki i maść: świąd, sączenie i pieczenie w okolicy odbytu spowodowane guzkami krwawniczymi, maść: szczelinami i rozpadlinami (ragadami) odbytu oraz wypryskiem.
Dawkowanie
Czopki. 2x/dobę (rano i wieczorem) miejscowo do odbytnicy, najlepiej po wypróżnieniu. Maść. 2x/dobę (rano i wieczorem) miejscowo na skórę i błonę śluzową - najlepiej po wypróżnieniu i dokładnie wciera palcem w skórę. W celu wprowadzenia maści do odbytu i odbytnicy można zastosować zawarty w opakowaniu aplikator z bocznymi otworami. Wcześniejsze doświadczenia wskazują, iż, jeżeli jest to konieczne, preparat może być podawany przez dłuższy okres czasu, zwłaszcza w celu uniknięcia nawrotów. Nawet po ustąpieniu ostrego świądu, sączenia i pieczenia, podawanie preparatu powinno być kontynuowane przez kilka dni.
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą.
Ostrzeżenia specjalne / Środki ostrożności
W przypadku zakażeń grzybiczych wymagane jest jednoczesne stosowanie działających miejscowo środków przeciwgrzybiczych. Podczas leczenia za pomocą maści, wytrzymałość na rozciąganie prezerwatyw może być zmniejszona ze względu na obecność nieaktywnego składnika - żółtej miękkiej parafiny, co może wpłynąć na bezpieczeństwo stosowania tych produktów. Lek zawiera lanolinę, która może powodować miejscowe reakcje skórne (np. kontaktowe zapalenie skóry). Produkt nie ma wpływu na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania maszyn.
Interakcje
Nie dotyczy.
Ciąża i laktacja
Nie są znane przeciwwskazania dotyczące stosowania preparatu u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Działania niepożądane
W rzadkich przypadkach występowania nadwrażliwości, wystąpić mogą skórne reakcje uczuleniowe (przykładowo na środek konserwujący fenol).
Przedawkowanie
Nie są znane przypadki przedawkowania lub zatrucia. W razie przypadkowego doustnego spożycia preparatu (dzieci), może wystąpić zatrucie żołądkowo-jelitowe (ból brzucha, nudności).
Działanie
Substancją czynną preparatu jest standaryzowana zawiesina kultury bakteryjnej E. coli. W celu wyprodukowania zawiesiny kultury bakteryjnej E. coli bakterie są inaktywowane fenolem. Obok nienaruszonych komórek zawiesina zawiera także produkty degradacji komórek i metabolity jednakże nie zawiera żywych bakterii. Następnie ta wodna zawiesina jest przekształcana w preparat galenowy. Zawiesina kultury bakteryjnej jest szybko wchłaniana po podaniu doodbytniczym (u szczurów i miniaturowych świń) poprzez śluzówkę jelita. Po podaniu na skórę i błony śluzowe, zawiesina kultury bakteryjnej stymuluje swoiste i nieswoiste mechanizmy immunologiczne. Badania na modelach zwierzęcych i doświadczenia in vitro wykazały, iż zawiesina kultury bakteryjnej indukuje proliferację limfocytów T i produkcję imunoglobulin (IgA i IgG). W ten sposób zapoczątkowują poliklonalną odpowiedź immunologiczną, która wspomaga naturalną obronę i zmniejsza podatność tkanki na zakażenie. W modelu in vitro z zastosowaniem układów komórek ludzkich, proliferacja limfocytów jest indukowana w sposób swoisty antygenowo poprzez prezentujące antygeny naskórkowe komórki Langerhansa. Liofilizaty zawiesiny kultur bakteryjnych mają hamujący efekt in vitro na wywoływanie uwalniania histaminy z komórek tucznych i granulocytów zasadochłonnych, prezentując tym samym właściwości antyflogistyczne. Indukcja rozmaitych cytokin in vitro wskazuje na ich możliwy udział w regenerację tkanek, a co za tym idzie gojenie ran. W eksperymentach na zwierzętach i ludziach występuje także, obok wpływu na gojenie ran działanie immunologiczne na zmiany zapalne w skórze. Obrzęki ulegają szybszemu zmniejszeniu, kiedy w leczeniu stosowane są zawiesiny kultur bakterii.
Skład
1 czopek zawiera 387,1 mg standaryzowanej zawiesiny kultury bakteryjnej Escherichia coli (zabitej 6,6 mg płynnego fenolu). W skład zaw. wchodzą składniki komórkowe i produkty przemiany materii z 660 mln bakterii Escherichia coli zabitych i konserwowanych fenolem. 1 g maści zawiera 166,7 mg standaryzowanej zawiesiny kultury bakteryjnej Escherichia coli (zabitej 3,3 mg płynnego fenolu). W skład zawiesiny wchodzą składniki komórkowe i produkty przemiany materii z 330 mln bakterii Escherichia coli zabitych i konserwowanych fenolem.